Physical and Chemical Parameters of Raw Milk
Resumen
The physical and chemical parameters of raw milk were evaluated on dairy farms from the municipality of Pedraza, Barinas State, Venezuela. Twenty dairy farms under similar conditions were distributed in two equal groups (A and B). Samples were drawn from the milk container after milking and were tested separately by ultrasound, us- ing four replicas. The variables measured were acidity, density, fat, protein, and cryoscopy. A descriptive statistical analysis and a simple variance analysis (ANOVA) were performed. The parameter values for both groups matched the Covenin Standards; however, cryoscopy showed lower values in group B. Variance analysis indicated a significant difference (P < 0.001). Milk manipulation and delivery from farms to the plant may account for this difference. Moreover, the variation in acidity values owed to seasonal changes.
Descargas
Los autores de los artículos publicados en RPA retienen los derechos de autor de su trabajo, de marca y patente, y también sobre cualquier proceso o procedimiento descrito en el artículo, así como a compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente el artículo publicado en la RPA o cualquier parte de aquel siempre que indiquen la fuente de publicación (autores del trabajo, revista, volumen, número y fecha), pero están de acuerdo en que la revista publique los trabajos bajo una licencia Creative Commons.
Licencia Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)